Witam wszystkich czytelników „Muscular Development”. Jak większość z was wie, niemal rok przygotowywałem się do zawodów. Po nieudanym sezonie w 2012 roku postanowiłem zrobić przerwę, lecz nie na odpoczynek, a na pracę nad sobą. W poprzednim sezonie popełniłem błędy, z których wyciągnąłem wnioski i teraz staram się tych pomyłek unikać. Kiedy piszę ten tekst, jest początek kwietnia. Do pierwszego startu pozostało mi równe pięć tygodni.
W tym roku zależało mi na uzyskaniu sporej masy mięśniowej i myślę, że się udało. Starałem się zbytnio nie zalewać, by nie mieć później problemu z osiągnięciem formy na zawody. Przez cały czas kręciłem aeroby, a swoją dietę oparłem na następującym wzorze, który podaję wam wraz z obliczeniami.
Moje dane wyjściowe były następujące: 100 kg, 23 lata, 172 cm wzrostu, niska aktywność pozatreningowa, treningi pięć razy w tygodniu.
1. krok – obliczamy BMR (podstawowa przemiana materii):
66.47 + [13,75 × 100] + [5 × 172] – [6,75 × 23] = 2457 kcal
2. krok – obliczamy TEF (efekt termiczny pożywienia), który wynosi 10% od BMR:
2457 × 0,1 = 245,7 kcal
3. krok – obliczamy obciążenie pracą w ciągu dnia, co równe jest 30% BMR:
2457 × 0,3 = 737