Kawa zmniejsza ryzyko raka prostaty
Większość z nas nie uznaje kawy za zdrowy produkt spożywczy, ale okazuje się, że mała czarna to nie taki diabeł straszny, jak go malują. Picie kawy obniża ryzyko rozwoju niektórych typów nowotworów i cukrzycy typu 2.
Dane zebrane w badaniu „Health Professionals Follow-Up Study”, w ramach którego przez 20 lat zbadano prawie 500 tys. mężczyzn, wykazały związek między piciem kawy a zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka prostaty. Przeciętnie każdy badany mężczyzna spożywał dwie filiżanki kawy dziennie. U mężczyzn, którzy w ciągu dnia wypijali sześć lub więcej filiżanek tego napoju, ryzyko rozwoju raka obniżyło się o 18%, w porównaniu do osób w ogóle niepijących kawy.
Kawa zapobiega powstawaniu nowotworów poprzez poprawę regulacji poziomu cukru we krwi, redukcję stanu zapalnego, neutralizację działania wolnych rodników i lepszą regulację hormonów płciowych. Pamiętajmy jednak, że nadmierne spożycie kawy może spowodować przyspieszenie bicia serca, bezsenność, refluks żołądkowy i niepokój u podatnych ludzi.
(„Alternative Medicine Alert”, sierpień 2011)
Co piąty 20-latek ma wysokie ciśnienie krwi
Ponad 66% dorosłych osób ma nadwagę lub cierpi z powodu otyłości. Problem jest najbardziej alarmujący wśród dzieci w wieku szkolnym. W Stanach wskaźnik otyłości waha się od 9,6% w Oregonie do 22% w stanie Mississippi. W ciągu ostatnich 25 lat problem otyłości drastycznie się nasilił i zaczyna powodować problemy zdrowotne u młodych ludzi.
Badanie z University of Carolina wykazało, że 19% osób w wieku od 24 do 34 lat miało wysokie ciśnienie krwi – 140/90 lub wyższe. Tymczasem według danych z 1988 roku tylko 4% młodych dorosłych miało wysokie ciśnienie krwi, a więc jest to poważny problem zdrowotny, który w ciągu zaledwie kilku dekad znacznie się nasilił. Wielu ekspertów z dziedziny zdrowia przewiduje, że obecne pokolenie może żyć krócej niż ich rodzice.
(„Epidemiology”, 2011, 22: 532–541)
Więcej w grudniowym wydaniu Muscular Development