Dziś prezentujemy trening Tomka Pabiniaka, który szlifuje formę przed Pucharem Polski. W zeszłym roku w Zabrzu był drugi, więc w tym roku zapewne ma apetyt na najwyższe miejsce na podium.
Tomek do Pucharu przygotowuje się od lutego. Wtedy rozpoczął 4–5-miesięczny cykl robienia masy mięśniowej. Doszedł wówczas do wagi 104,5 kg – to jego rekord, bo do tej pory ważył maksymalnie 98 kg. Wcześniej startował w kategorii do 80 kg i kulturystyce klasycznej. Ta różnica robi wrażenie! Teraz do „klasyka” musiałby zbić wagę do 76 kg, więc doszedł do wniosku, że wystartuje w Pucharze z wagą ok. 85 kg.
W przygotowaniach do zawodów fachową radą służy mu Radek Słodkiewicz. To fachowiec w każdym calu i, jak mówi o nim Tomek, „wielki gość”, zawsze skory do pomocy. Na łamach MD przekazujemy pozdrowienia i podziękowania od Tomka dla Radka, rodziny i przyjaciół oraz firmy Hi-Tec za solidną pomoc i wsparcie podczas przygotowań do Pucharu. Zresztą efekty współpracy z trenerem PowerPitu widać u zawodnika z Koluszek (stąd pochodzi Pabiniak) gołym okiem!
Zobaczcie z bliska, jak niespełna miesiąc przed zawodami trenuje mięśnie ramion! Tomek na biceps i triceps robi po trzy ćwiczenia w superseriach. Cały trening odbywa się w bardzo szybkim tempie. Zawodnik stosuje wyjątkowo krótkie przerwy między seriami, trwają one nawet mniej niż minutę. Także obciążenie jest sporo mniejsze niż w okresie budowania masy mięśniowej.
Na początek prostowanie przedramion na wyciągu górnym oraz uginanie przedramion na wyciągu dolnym. Tomek chce tutaj napompować mięśnie i przygotować je do większych obciążeń na wolnym ciężarze. Robi trzy serie każdego ćwiczenia, w tym bardzo dużą ilość powtórzeń – od 40 do 20.
W pierwszym ćwiczeniu celowo używa wyciągu, bo dzięki temu przez cały czas ma maksymalnie napięte mięśnie.
W drugim ćwiczeniu do akcji wchodzą wolne ciężary. Tomek robi nimi wyciskanie francuskie sztangielek oraz unoszenie sztangielek uchwytem młotkowym. Stare, dobre wyciskanie francuskie to stały punkt w rozwoju tricepsów. Za to uchwyt młotkowy pomaga wydłużyć dwugłowy i poprawia jego grubość. Tu wystarczą trzy dobre serie po 15–12 powtórzeń.
W okresie redukcji Tomek stara się używać sztangielek zamiast sztangi, żeby każda ręka pracowała równie ciężko. Dzięki temu może dopracować każdy mięsień z osobna.
Ostatnie, izolowane ćwiczenia zawodnik robi na każdą rękę osobno. To celowy zabieg, bo chodzi o maksymalną koncentrację na każdym mięśniu. Pomaga to również eliminować różnicę między słabszą, a mocniejszą ręką.
Prostowanie przedramienia na wyciągu górnym oddziałuje na wszystkie trzy głowy tricepsa. Za to uginanie jednorącz ze sztangielką na modlitewniku świetnie buduje i wypiętrza biceps. Również w superserii.
Rozkład posiłków podczas budowania masy
600 g węglowodanów, 300 g białka i 100 g tłuszczy
Po przebudzeniu: 5 g Amino Anabol Professional, 5 g L-Glutamin, porcja Power Guarany
15 min przed każdym posiłkiem: Ultra Amino 5100
Posiłek 1.: 150 g płatków owsianych, 25 g orzechów włoskich, 25 g migdałów, 20 g rodzynek + 60 g suplementu wysokobiałkowego – Tomek miesza to razem lub je owsiankę z bakaliami i wypija odżywkę
Posiłek 2.: 120 g ryżu, 250 g piersi kurczaka, warzywa (nigdy w okresie masy ich nie waży), 20 g oliwy z oliwek, porcja Vitamin A-Z Formula
Posiłek 3.: 100 g ryżu, 250 g wołowiny, warzywa, 20 g oliwy z oliwek, porcja Glucosamin
Posiłek 4.: 150 g ryżu, 150 g piersi kurczaka, warzywa, porcja Glucosamin
Przed treningiem: 5 g Amino Anabol Professional. 5 g L-Glutamin, porcja Power Guarany, 5 g HMB, stack kreatynowy Plutonium
Trening (podczas treningu BCAA TST)
Po treningu: 5 g Amino Anabol Professional, 5g L-Glutamin, 5 g HMB, 80 g Carbo Pur
30 min po treningu: Whey Fusion
Posiłek 5.: 80 g ryżu, 250 g ryby (dorsz lub łosoś), 10 g oliwy z oliwek lub wcale, bo łosoś zawiera sporo tłuszczy
Posiłek 6.: 60 g odżywki Micellar Casein
Przed snem: porcja ZMA, 5 g L-Glutamin
Split treningowy podczas masy
(w większości Tomek korzysta tu z wolnych i dość dużych ciężarów)
Poniedziałek: klatka + triceps
Klatka:
– wyciskanie sztangi na ławce skośnej
– wyciskanie hantli na ławce skośnej
– wyciskanie hantli na ławce poziomej
– rozpiętki (raz hantle na bardzo małym skosie, raz bramka)
Triceps:
– wyciskanie francuskie sztangi łamanej
– wyciskanie francuskie hantli jednorącz siedząc
– dociąganie linek na wyciągu
Wtorek: nogi + łydki + brzuch
Nogi:
– prostowanie podudzi
– wypychanie na suwnicy
– przysiady ze sztangą
– uginanie podudzi na maszynie
– martwy ciąg na prostych nogach
Łydki:
– wspięcia na palce
Brzuch:
– seria łączona unoszenia nóg na ławce + unoszenia tułowia na ławce do brzuszków
Środa: wolne
Czwartek: plecy + biceps
Plecy:
– podciąganie na drążku
– ściąganie górnego wyciągu do klatki, szeroki uchwyt
– wiosłowanie ze sztangą
– wiosłowanie hantlem
– martwy ciąg
Biceps:
– unoszenie przedramion ze sztangą prostą
– unoszenia hantli na ławeczce skośnej
– unoszenie sztangi łamanej na modlitewniku
Piątek: barki + mięśnie naramienne
– wyciskanie hantli
– unoszenie ramion bokiem z hantlami siedząc
– podciąganie sztangi do brody
– unoszenie hantli w opadzie tułowia
– szrugsy ze sztangą lub hantlami
Sobota: nogi (jest to drugi trening nóg, Tomek robi tak przez cały okres budowania masy)
– 10 serii przysiadów
– uginanie podudzi na maszynie
Niedziela: wolne
Rozkład posiłków podczas redukcji
Stopniowo zmniejszana ilość węglowodanów, obecnie: 320 g węgli, 330 g białka i 80 g tłuszczy
Po przebudzeniu: 5 g Amino Anabol Professional, 5 g L-Glutamin, porcja Power Guarany, porcja Hellburnera
15 min przed każdym posiłkiem: Ultra Amino 5100
Posiłek 1.: 120 g płatków owsianych, 60 g suplementu wysokobiałkowego, masło orzechowe w takiej ilości, by zawierało 15 g tłuszczy
Posiłek 2.: 50 g ryżu, 250 g piersi kurczaka, warzywa, 10 g oliwy z oliwek, porcja Vitamin A-Z Formula
Posiłek 3.: 50 g ryżu, 200 g wołowiny, warzywa, 10 g oliwy z oliwek, porcja Glucosamin
Posiłek 4.: 100 g ryżu, 200 g piersi kurczaka, warzywa, 10 g oliwy z oliwek, porcja Glucosamin
Przed treningiem: 5 g Amino Anabol Professional, 5 g L-Glutamin, porcja Power Guarany, 5 g HMB, porcja Hellburnera, Vasobolan
Trening (podczas treningu BCAA TST )
Po treningu: 5 g Amino Anabol Professional, 5 g L-Glutamin, 5 g HMB, 50 g Carbo Pur/ whey fusion
Posiłek 5.: 50 g ryżu, 250 g piersi kurczaka, 10 g oliwy z oliwek, porcja Glucosamin
Posiłek 6.: 250 g wołowiny, 20 g oliwy z oliwek
Przed snem: ZMA, 5 g L-Glutamin
Split treningowy podczas redukcji
Poniedziałek: klatka
– wyciskanie hantli skos
– rozpiętki na ławce płaskiej z hantlami
– maszyna skos
– rozpiętki w bramce
– przenoszenie hantli za głowę
Wtorek: plecy
– ściąganie wyciągu górnego do klatki w wąskim chwycie
– wiosłowanie sztangą
– wiosłowanie hantlami
– przyciąganie wyciągu dolnego do brzucha
– martwy ciąg z hantlami
Środa: barki
– unoszenie hantli na boki
– wyciskanie hantli, tzw. „arnoldki”
– podnoszenie sztangi do brody + unoszenie hantli przed sobą
– krzyżowanie linek w bramce
– szrugsy z hantlami
Czwartek: wolne
Piątek: triceps + biceps seria łączona
– ćwiczenia jak wyżej
Sobota: nogi
– uginanie podudzi na dwugłowy leżąc
– martwy ciąg na prostych nogach
– wypychanie na suwnicy
– przysiady na hack-maszynie
– wykroki
– wyprosty w pozycji siedzącej na czworogłowe
Niedziela: wolne
Aeroby: na początku redukcji 3 razy w tygodniu po 30 min, do 5 razy w tygodniu po 50 min.