Kwasy tłuszczowe omega-3, występujące w tłustych rybach i suplementach zawierających oleje z ryb, obniżają poziom związków sygnalizujących stany zapalne, takich jak eikozanoidy, cytokiny i reaktywne formy tlenu. Przegląd literatury fachowej wykonany przez Timothy’ego Mickleborougha z University of Indiana skupił się na korzyściach i zagrożeniach płynących z przyjmowania suplementów zawierających omega-3. Z badań wynika, że spożywanie 1–2 g kwasów omega-3 dziennie, w proporcjach EPA do DHA wynoszących 2 : 1, może redukować stany zapalne po treningu i poprawiać stan zdrowia. EPA i DHA to szczególne typy kwasów tłuszczowych omega-3. Nadmierne dawki omega-3 mogą upośledzać działanie układu odpornościowego i obniżać krzepliwość krwi. Ponadto stan zapalny jest jednym z czynników stymulujących rozwój mięśni. Silne stany zapalne powiązane są z bólem mięśni, zmęczeniem i obniżoną sprawnością organizmu.
(„International Journal Sport Nutrition Exercise Metabolism” 2013; 23: 83–96)