Kofeina: trening w pigułce?
Jeśli jesteście na bieżąco z najnowszymi doniesieniami umieszczanymi w każdym wydaniu „Muscular Development” w rubrykach „MD Research”, to z pewnością rzuciły wam się w oczy wyniki kilku badań, mówiące o tym, że kofeina może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Co ciekawe, kofeina oddziałuje na elementy tego samego szlaku biochemicznego, co wysiłek fizyczny.
Udowodniono, że związek ten bierze udział w regulacji metabolizmu glukozy i lipidów, wpływając między innymi na insulinoniezależny transport glukozy, ekspresję transportera glukozy 4, który stymuluje pobór glukozy niezależnie od obecności insuliny i utylizację kwasów tłuszczowych w mięśniach szkieletowych. Aby uprościć sprawę, podsumuję to w następujący sposób: kofeina działa niezależnie od insuliny, zwiększając pobór glukozy przez komórki tkanki mięśniowej. Ćwiczenia fizyczne oddziałują na organizm przy pomocy podobnych mechanizmów, przyczyniając się do obniżenia stężenia cukru we krwi i nie wpływając na poziom insuliny. Glukoza może być pobierana przez włókna mięśniowe niezależnie od insuliny. Kofeina stymuluje transport glukozy do komórek tkanki mięśniowej przy braku insuliny, zwiększa ilość informacyjnego RNA kodującego GLUT4 lub inaczej zwiększa ekspresję białek w hodowlach komórkowych i podwyższa metabolizm kwasów tłuszczowych w mięśniach. Te efekty są podobne do zmian indukowanych wysiłkiem fizycznym, pojawiających się w mięśniach szkieletowych.
Cały artykuł można przeczytać w lipcowo-sierpniowym Muscular Development