Proteiny serwatki najlepiej stymulują syntezę białek mięśniowych
Naukowcy, trenerzy i sportowcy prowadzą niekończące się dyskusje na temat tego, który suplement białkowy najlepiej stymuluje syntezę białek mięśniowych. Proteiny soi i serwatki są szybciej trawione niż kazeina, dlatego producenci suplementów często tworzą ich mieszanki, aby zapewnić jak najdłuższą dostępność aminokwasów. Jednakże jest niewiele badań, których wyniki potwierdzały, że lepiej stosować jedno źródło protein. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie odkryli, że suplementy zawierające hydrolizat białek serwatki przyspieszają syntezę białek mięśniowych w spoczynku i po zakończeniu treningu siłowego w większym stopniu niż soja czy białka kazeiny. Naukowcy doszli do wniosku, iż białka serwatki najlepiej stymulują syntezę protein w komórkach mięśniowych, ponieważ są trawione szybciej i w większym stopniu przyczyniają się do zwiększania poziomu leucyny we krwi będącej istotną cząsteczką sygnalizacyjną, stymulującą syntezę białek.
(„Journal of Applied Physiology”, w druku, opublikowano w Internecie, 9 lipca 2009 r.)
Pora stosowania kazeiny nie wpływa na przyrost siły
Kazeina wchłania się dużo wolniej niż soja czy białka serwatki. Zmiana pory stosowania suplementów zawierających kazeinę może zmaksymalizować syntezę białek mięśniowych i wynikający z treningu siłowego przyrost siły mięśni. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Tartu w Estonii wykazało, że czas stosowania suplementów nie ma żadnego wpływu na przyrost siły czy wzrost ilości odtłuszczonej masy ciała. Badanie przeprowadzono na grupie studentów, którzy przez 16 tygodni trenowali podnoszenie ciężarów. W trakcie pierwszej ośmiotygodniowej sesji treningowej uczestnicy badania zażywali suplementy rano oraz 5 godzin po zakończeniu treningu. W trakcie drugiej sesji przyjmowali suplementy białkowe rano, natychmiast po treningu i wieczorem. Pora stosowania suplementów w badanej grupie mężczyzn w żaden sposób nie wpłynęła na siłę mięśni ani na ilość odtłuszczonej masy ciała i tkanki tłuszczowej.
(„Nutrition Research” 29: 405–413, 2009)
Cytrynian potasu zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych w trakcie stosowania diety Atkinsa
Dieta Atkinsa, bogata w białka i tłuszcze oraz uboga w węglowodany jest niesłychanie skuteczna, jeśli chodzi o utratę masy ciała, zwłaszcza w trakcie pierwszych 3–6 miesięcy. Mimo iż dieta Atkinsa ogólnie wprowadza pozytywne zmiany w metabolizmie, często w wyniku jej stosowania zwiększa się poziom cholesterolu, pojawiają się zatwardzenia i mogą powstawać kamienie nerkowe, które mogą stać się źródłem trudnego do zniesienia bólu. Kamienie mogą pojawić się nie tylko u osób stosujących dietę Atkinsa, ale i u ludzi zażywających suplementy zawierające wapń oraz stosujących diety ubogie w błonnik. Badanie wykonane w Johns Hopkins University School of Medicine wykazało, że suplementy zawierające cytrynian potasu poprzez alkalizowanie moczu i zapobieganie wytworzeniu kryształów wapnia zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych u dzieci przebywających na diecie niskobłonnikowej. Stosowanie cytrynianu potasu okazało się niesłychanie efektywne. Jeśli stosujecie diety niskowęglowodanowe, diety ketogeniczne lub jeśli jesteście obciążeni ryzykiem kamicy nerkowej, rozważcie stosowanie suplementów zawierających cytrynian potasu.
(„Pediatrics”, 124: e300–e304, 2009)
Cały artykuł można przeczytać w marcowym "Muscular Development"