Facebook

Subskrybuj RSS

Suplementacja

drukuj Polec Znajomemu

Research: Suplementy - październik 2009

data: 22.09.2009

L-Arginina nie zwiększa krążenia krwi w mięśniach podczas treningu siłowego


L-Arginina jest ważnym aminokwasem, który zwiększa uwalnianie tlenku azotu (NO) przez komórki wyściełające naczynia krwionośne. Podniesienie poziomu tlenku azotu może zwiększać krążenie krwi w mięśniach podczas ćwiczeń i zmniejszać twardość arterii, co zwykle następuje po treningu siłowym. Bo Fernhall wraz z uczonymi z University of Illinois podali grupie badanych przed treningiem górnych partii ciała 7g L-Argininy lub placebo. Trening siłowy spowodował typowy efekt „pompy” w ćwiczonych mięśniach, zwiększony obwód ramienia, szybsze krążenie i sztywność w aorcie (duża tętnica wychodząca z serca). L-Arginina nie miała wpływu na odpowiedź organizmu poza zwykłymi reakcjami na trening.
(„Medicine Science Sports Exercise” 2009, 41, s. 773–779)
 
Czy powinniśmy dodawać leucynę albo aminokwasy rozgałęzione do sieci wodociagowych?


W celu poprawy zdrowia publicznego produkty spożywcze takie jak sok pomarańczowy, mleko, sól i płatki śniadaniowe są często wzbogacone w witaminę D, wapń i jod. Leucyna i aminokwasy rozgałęzione (leucyna, walina i izoleucyna) są ważnymi sygnałami chemicznymi, które promują mięśniową syntezę białek i obniżają tłuszcz. Leucyna stymuluje ścieżkę mTOR i uwalnianie leptyny, która podtrzymuje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Ameryka przeżywa epidemię otyłości, która z roku na rok staje się coraz poważniejszym problemem. Dlaczego więc nie wzbogacić wody z wodociągów w leucynę i aminokwasy rozgałęzione, aby ułatwiać ludziom kontrolę wagi? Christopher Lynch wraz z naukowcami z Pennsylvania State University College of Medicine w badaniu na szczurach stwierdził, że wzbogacenie wody leucyną lub aminokwasami rozgałęzionymi pozostało bez wpływu na wagę ciała, ilość zjadanego pokarmu, prędkość metabolizmu, wydolność fizyczną, kompozycję ciała i regulację poziomu cukru we krwi. Z tego wynika, że zaopatrzenie wody w leucynę lub aminokwasy nie jest rozwiązaniem problemu otyłości w Ameryce.
(„Journal of Nutrition” 2009, 139. s. 715–719)
 
Działanie białka i zielonej herbaty z kofeiną nie sumują się


Po kuracji odchudzającej zwiększenie przyjmowanych w diecie białek i suplementów z zielonej herbaty oraz kofeiny promuje utratę wagi i pomaga w jej utrzymaniu. Czy działanie tych składników się sumuje? Badanie z Maastricht University w Holandii pokazało, że za sprawą diety niskokalorycznej bogatej w białko (110 g dziennie) lub diety niskokalorycznej z normalną dawką białka (55 g dziennie) badani w ciągu czterech tygodni stracili 7–8,5 kg . Oba programy diety były suplementowane albo zieloną herbatą z kofeiną (GTC) albo placebo (fałszywy suplement). Zwiększona dawka białka lub GTC pomogły badanym w utrzymaniu prawidłowej wagi po diecie, ale efekty tych dwóch metod nie sumowały się. Uczucie sytości było większe w grupie badanych zażywających większą dawkę białka. Zwiększenie spożycia białka lub suplementy z zieloną herbatą i kofeiną promują i podtrzymują utratę wagi, ale połączenie tych dwóch metod nie przynosi żadnych dodatkowych korzyści.
(„American Journal of Clinical Nutrition” 2009, 89, s. 822–830)
 
Ester etylowy kreatyny jest mniej skuteczny niż monohydrat kreatyny


Mięśnie mają ograniczoną zdolność do przechowywania kreatyny i fosfokreatyny. Te substancje są istotnymi przechowalniami energii resyntezującymi ATP – ważny związek wysokoenergetyczny napędzający skurcze mięśni i wiele innych reakcji biochemicznych. Mięśnie mają ograniczoną zdolność do przechowania kreatyny i fosfokreatyny, a niektórzy producenci suplementów przyznają, że mięśnie wchłaniają ester etylylowy kreatyny (CEE) szybciej niż monohydrat kreatyny. Badanie z Baylor University pokazuje, że ester etylowy kreatyny, monohydrat kreatyny i placebo (fałszywy suplement) nie miały większego wpływu na siłę mięśni, wydolność fizyczną, wagę ciała, czy ilość tłuszczu niż trening siłowy sam w sobie. Monohydrat kreatyny zwiększa siłę i masę mięśni u większości ludzi, szczególnie w połączeniu z treningiem siłowym. Jednakże 20–30% osób nie reaguje na suplement a 20% nie może osiągnąć szczytowych poziomów kreatyny i fosfokreatyny w mięśniach. Czynniki takie jak uwarunkowania genetyczne, staż treningowy i dieta określają skuteczność suplementów kreatynowych.
(„Journal International Society of Sports Nutrition”, opublikowano w Internecie, 19 lutego 2009)
 
Betaina zwiększa wytrzymałość w przysiadach


Betainy to związki aminokwasów, które występują w pszenicy, szpinaku, skorupiakach i burakach cukrowych. Betaina jest ważnym regulatorem wody w organizmie i pomaga w redukowaniu homocysteiny, substancji chemicznej powodującej stan zapalny i jest istotnym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej. Hodowcy zwierząt domowych stosują betainę w celu zwiększenia ich masy mięśniowej. [RBB1] Wspomaga glutation w reakcji detoksyfikacji w wątrobie i zapobiega depresji oraz jest ważnym składnikiem odżywczym, który jest natychmiast wchłaniany i wykorzystywany jako osmolit (regulator płynów). Betaina ponadto uczestniczy w reakcjach aminokwasów, które pomagają w utrzymaniu zdrowej wątroby, serca i nerek, może też poprawić wydajność sportową. Jay Hoffman i współpracownicy z College of New Jersey odkryli, że u mężczyzn w wieku szkolnym, wykonujących program treningów siłowych po 15 dniach suplementacji betainą poprawiła się wytrzymałość w przysiadach (ilość powtórzeń). Betaina może być skutecznym suplementem dla kulturystów, ale zanim będzie można ją polecić, konieczne są dalsze badania.
(„Journal International Society of Sports Nutrition”, opublikowano w Internecie, 27 lutego 2009)
 
L-ornityna zapobiega zmęczeniu


U osób przemęczonych lub niedożywionych starszych ludzi i u ofiar poparzeń L-ornityna poprawia odżywienie i funkcjonowanie komórek. Stymuluje produkcje aminokwasów: glutaminy, proliny i argininy i promuje uwalnianie hormonów anabolicznych, takich jak insulina i hormon wzrostu. Ponadto L-ornityna zwiększa uwalnianie tlenku azotu (NO), który poprawia ukrwienie ciała i jest ważny dla kondycji seksualnej oraz wzrostu mięśni. Japońscy badacze odkryli, że suplementacja L-ornityną przez 8 dni (2 g dziennie przez 7 dni i 6 g ostatniego dnia) zredukowała zmęczenie podczas dwugodzinnej jazdy na rowerze stacjonarnym. L-ornityna zapobiegła zmęczeniu poprzez zwiększenie wydajności energetycznej i poprawę wydzielania amoniaku. L-ornityna jest obiecującym suplementem dla kulturystów, ale potrzebujemy więcej testów zanim będzie można ją polecić.
(„Nutrition Research” 2008, 28, s, 738–743)
 
Niektóre suplementy wspomagające odchudzanie zawierają niebezpieczne substancje


Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków odkryła, że suplement wspomagający odchudzanie StarCaps zawiera niebezpieczną substancję o nazwie bumetanid, który może wywoływać poważne skutki uboczne. Suplement oparty na papai był entuzjastycznie promowany w programie „The Today Show”, a następnie sprzedawany w najpopularniejszych punktach sprzedaży suplementów. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków stwierdziła również, że 69% suplementów wspomagających odchudzanie importowanych z Chin i Ameryki Południowej zawiera nielegalne substancje, których nie wyszczególniono na etykietach. Substancje te mogą powodować podwyższenie ciśnienia krwi, ataki padaczki i wchodzić w poważne interakcje z innymi lekami. Wykryte substancje to m. in. sibutramina (lek odchudzający, wydawany na receptę), rimonabant (lek odchudzający dostępny w Europie, ale nie zalegalizowany w Ameryce przez FDA, fenytoina (lek przeciwpadaczkowy), fenoloftaleina (związek chemiczny powodujący raka) i [RBB2] bumetanid (lek moczopędny). Uważaj na leki, które stosujesz.
(„The New York Times”, 10 lutego 2009)
 
Serwatka podnosi wrodzoną odporność


Serwatkowe suplementy białkowe promują przyrosty masy mięśniowej i siły oraz hamują apetyt. Kanadyjscy badacze odkryli, że serwatka może też wzmacniać wrodzoną odporność – swoisty sposób, w jaki organizm zwalcza ciała obce i leczy uszkodzone tkanki. Stan zapalny jest nieswoistą odpowiedzią[RBB3]  organizmu na uszkodzenia i infekcje, które obejmuje uwalnianie takich substancji jak histamina, serotonina czy prostaglandyny, które wywołują ból – zwiększenie ukrwienia chorego obszaru i transport komórek układu odpornościowego do uszkodzonej tkanki, aby wspierać leczenie. Beta-laktoglobulina i alfa-laktoalbumina, składniki białka serwatkowego wzmacniają odpowiedź neutrofili (ważnych komórek układu odpornościowego) na infekcje i uszkodzenia. Wzmocniona odporność jest cenną korzyścią płynącą ze stosowania suplementów białka serwatkowego.
(„Journal of Nutrition” 2009, 139, s. 386–393)

 

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages