Leucyna zwiększa masę mięśniową i poprawia regulację poziomu cukru
Aminokwas leucyna to ważny składnik odżywczy, wzmagający syntezę białek. Leucyna aktywuje ścieżkę sygnałową mTOR, która wywołuje wzrost mięśni oraz służy jako materiał budulcowy w procesie syntezy białek mięśniowych. Badanie przeprowadzone na Hubei University of Chinese Medicine w Wuhan w Chinach wykazało, że suplementy zawierające leucynę zwiększają masę ciała oraz poprawiają metabolizm cukrów u szczurów przebywających przez 24 tygodnie na diecie wysokotłuszczowej. U ludzi przyjmowanie 4 g leucyny dziennie stymuluje mTOR i nasila syntezę białek. Białko serwatkowe jest bogate w leucynę, ale ostatnie badania wykazały, że łączenie białka serwatkowego z dodatkowymi suplementami z leucyną ma lepsze działanie niż stosowanie któregokolwiek z tych suplementów osobno.
(„Molecular Nutrition & Food Research” 2013, 57: 1067–1079)