Zdaniem badaczy z hiszpańskiego uniwersytetu w Murcji, rozłożenie posiłków w czasie wpływa na sukces w procesie utraty wagi. Badanie przeprowadzono na kobietach w średnim wieku, które jadły lunch przed lub po godzinie piętnastej. Osoby spożywające posiłki później mniej straciły na wadze, a ich tempo chudnięcia podczas 20 dni trwania badania było wolniejsze. Osoby jedzące lunch w późniejszych godzinach częściej też nie jadły śniadania. Obserwacje te są tym ciekawsze, że pomiędzy obiema grupami nie było różnic, jeśli chodzi o ilość spożywanych kalorii, poziom hormonów regulujących apetyt oraz udział makroskładników w diecie. Naukowcy stwierdzili, że skłonność do późniejszego spożywania posiłków może mieć podłoże genetyczne. Lunch to główny posiłek dnia w wielu hiszpańskojęzycznych krajach, podczas gdy w USA i Polsce takim głównym posiłkiem jest obiad, więc nie wiadomo na ile wyniki tego badania można odnieść do sytuacji obywateli tych państw.