Fast foody i napoje gazowane w pojemności XXXL przyczyniają się do plagi otyłości. Naukowcy z UCLA w badaniu na szczurach wykryli, że układ genów może odpowiadać za tempo przybierania na wadze w reakcji na dietę bogatą w tłuszcze i cukry. Przyrosty masy ciała wywołane taką dietą są różne i zależą od indywidualnych predyspozycji. Niektórzy ludzie łapią nawet do 5 kg w zaledwie kilka miesięcy, podczas gdy inni utyją znacznie mniej lub wręcz wcale. Zjawisko to można wytłumaczyć różnorodnością genetyczną. Pojedyncze geny, odpowiadające na przykład za wykorzystanie tłuszczów, kolor włosów lub wytrzymałość występują w różnych formach zwanych polimorfizmami. Jeden polimorfizm (wariant) konkretnego genu pozwoli na szybkie gromadzenie masy tłuszczowej, a inny nie. Największe przyrosty masy zaobserwowano u szczurów z konkretną kombinacją form genów odpowiedzialnych za trawienie tłuszczów, metabolizm cukrów w wątrobie, tworzenie lipoprotein i apetytu. Gdy lubisz jeść w fast foodach, fajnie jest mieć dobre geny.
(„Metabolism” 2013; 17: 141–152)