Otyłość obniża poziom hormonu wzrostu i zwiększa ryzyko ataku serca
Hormon wzrostu (GH) nasila rozpad oraz wykorzystanie tkanki tłuszczowej zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Otyłość obniża poziom tego hormonu, co sprawia, że chudnięcie jest trudniejsze. Badanie przeprowadzone na Harvard Medical School wykazało, że obniżony poziom GH wiąże się ze zmniejszoną gęstością cholesterolu LDL i HDL, co nasila ryzyko wystąpienia chorób serca. LDL, zwany też złym cholesterolem, o obniżonej gęstości jest szczególnie niebezpieczny. HDL, zwany dobrym cholesterolem, pomaga zredukować ogólną ilość cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Ludzie otyli mają obniżony poziom hormonu wzrostu oraz gęstość LDL i HDL, co sprzyja wystąpieniu chorób serca. Tak więc rozmiar ma znaczenie, jeżeli chodzi o tłuszcze we krwi.
(„Endocrinology” 2012, 76: 220–227)