Facebook

Subskrybuj RSS

Spalanie tłuszczu

drukuj Polec Znajomemu

Research: Spalanie tłuszczu - czerwiec 2011

data: 20.05.2011

 Przejadanie się hamuje wydzielanie hormonu wzrostu 

Hormon wzrostu jest dobrym i skutecznym narzędziem do walki z tkanką tłuszczową. To jedna z przyczyn jego popularności wśród kulturystów i ludzi starających się kontrolować swoją wagę ciała. Przejedzenie obniża poziom hormonu wzrostu, co może prowadzić do wzrostu wagi. Dlatego tak łatwo jest przytyć, nawet w krótkim okresie zmiany stylu życia, na przykład objadając się podczas jedno- czy dwutygodniowych wakacji.

Zespół naukowców z University of Michigan pod kierownictwem dr Andrei Cornford odkrył, że dwutygodniowy okres ciągłego przejadania się (4000 kalorii dziennie) o 80% obniżył dobowe wydzielanie hormonu wzrostu. Po dwóch tygodniach przeciętna osoba przytyła 2,5 kg, jej masa tłuszczowa wzrosła o 10%, a poziom insuliny w spoczynku podniósł się o 400%. Przejadanie się przez kilka tygodni wywołuje poważne zmiany metaboliczne, co sprzyja przybieraniu masy tłuszczowej.

(„Journal of Clinical Endocrinology Metabolism”, opublikowano w Internecie 5 stycznia 2011) 

 

Naukowcy poszukują nowych metod tworzenia brązowej tkanki tłuszczowej

Brązowa tkanka tłuszczowa, w przeciwieństwie do białej, rozprasza energię zamiast ją gromadzić. Do niedawna większość naukowców wierzyła, że brązowa tkanka jest nieistotna dla problemu otyłości i kontroli wagi. Są jednak nowoczesne technologie (skany PET), które wykazały, że niektórzy ludzie mają znaczną ilość brązowej tkanki. To może pomóc wyjaśnić znacznie większe predyspozycje do tycia u niektórych osób.

Naukowcy z Joslin Diabetes Center w Bostonie, w badaniach na szczurach odkryli, że białe komórki tłuszczowe mogą być odpowiednio stymulowane, aby przemieniły się w brązowe. Dzieje się to poprzez wystawienie ich na działanie leku o nazwie Rozyglitazon. Środek ten jest wykorzystywany w leczeniu cukrzycy. Wiele gatunków zwierząt ma więcej brązowej tkanki tłuszczowej niż ludzie, więc nie jest jasne, czy to badanie będzie miało praktyczne zastosowanie w leczeniu otyłości u ludzi.

Nasza niekończąca się walka z epidemią otyłości pokazuje, że redukcja nadwagi na szeroką skalę będzie wymagała o wiele więcej wysiłku niż zwykła zmiana stylu życia. Musimy się więcej dowiedzieć na temat biologicznych podstaw kontroli wagi, apetytu, szybkości metabolizmu i bilansu energetycznego.

(„ScienceDaily”, 21 grudnia 2010)

 

Spożycie wody jest ważne dla kontroli wagi

            Z ostatnich zaleceń żywieniowych wydanych przez Amerykański Departament Rolnictwa wynika, że należy pić wodę zawsze wtedy, kiedy jest się spragnionym. Te zalecenia oparto na danych dotyczących odwodnienia, regulacji temperatury ciała i kontroli metabolizmu. Tymczasem wielu amerykańskich naukowców częściową winą za epidemię otyłości w Ameryce obarcza wysokie spożycie słodzonych napojów. Typowy nastolatek lub młody człowiek dziennie spożywa średnio o 300 kalorii więcej niż 25 lat temu, przede wszystkim z powodu zwiększonej popularności wysokosłodzonych napojów.

            Przegląd literatury naukowej przeprowadzony przez Jodi Stookey z Children’s Hospital Oakland Research Institute w Kalifornii dowodzi, że picie wody zamiast kalorycznych napojów słodzonych redukuje dzienną konsumpcję energii. Woda nie stymuluje wydzielania insuliny, co jest istotnym czynnikiem redukującym odkładanie się tłuszczu. Picie dużej ilości wody zapobiega przybieraniu na wadze u dzieci i promuje utratę wagi u dorosłych.

(„Nutrition Today”, 45: 7–12, 2010)

 

Spożycie alkoholu zwiększa obwód talii Koreańczyków

            Ludzie, którzy piją umiarkowane ilości alkoholu żyją dłużej, rzadziej doświadczają ataku serca czy udaru i są mniej podatni na wystąpienie choroby Alzheimera oraz artretyzmu. Umiarkowane spożycie alkoholu poprawia stan zdrowia metabolicznego poprzez obniżanie insulinooporności, co wpływa na poprawę sprawności płciowej, ograniczanie odkładania się tłuszczu w okolicy brzucha, obniża ciśnienie krwi, poziom tłuszczu we krwi (cholesterol LDL i HDL) i stan zapalny. Spożycie alkoholu może być jedną z przyczyn długowieczności w krajach takich jak Francja, Włochy, Hiszpania i Portugalia. Z drugiej strony, bardzo wysokie spożycie alkoholu ma katastrofalny wpływ na zdrowie i prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych, niosąc za sobą wypadki samochodowe, przestępstwa, przemoc domową i wykorzystywanie seksualne.

            Koreańscy naukowcy z Yonsei University odkryli, że w porównaniu do ludzi niepijących, obwód talii mężczyzn i kobiet spożywających dziennie 20 g lub więcej czystego alkoholu (dwa drinki) zwiększył się o 12%. Wyniki tego badania różniły się od wyników z krajów zachodnich. Różnice kulturowe i społeczne mogą odgrywać istotną rolę w ocenie obwodu talii i prawdopodobieństwa występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, atak serca, udar czy rak.

(„Epidemiology and Health”, 32: opublikowano w Internecie w grudniu 2010) 

 

Niskie spożycie aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach jest powiązane z otyłością

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA) – leucyna, walina i izoleucyna są niezbędnymi aminokwasami, które muszą być dostarczane w diecie. BCAA są popularnym suplementem wśród kulturystów i sportowców trenujących wytrzymałość, stosuje się je także podczas odchudzania, ponieważ hamują apetyt.

Naukowcy z Medical School z University of North Carolina w Chapel Hill odkryli, że u ludzi spożywających najwięcej aminokwasów rozgałęzionych rzadziej występowała otyłość i nadwaga, niż u osób, które spożywały ich mniej. Wyniki tych badań były jednoznaczne dla badanych z Azji Wschodniej i krajów zachodnich.

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach odgrywają istotną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, kontroli apetytu i prędkości przemiany materii. Spożywanie ich w odpowiedniej ilości może być istotnym czynnikiem w kontrolowaniu wagi.

(„Journal Nutrition”, 141: 249–254, 2011) 

 

Otyłość sprzyja bezpłodności

W ciągu ostatnich dwóch dekad bezpłodność stała się poważnym problemem Amerykanów. Zbiegło się to z gwałtownym wzrostem wskaźnika otyłości. Obecnie 66% mieszkańców USA cierpi na nadwagę lub otyłość, a końca epidemii wielkich brzuchów nie widać. Otyli mężczyźni mają podwyższone ryzyko bezpłodności ze względu na niższy poziom testosteronu i wolnego testosteronu we krwi i hormonu folikulotropowego. Otyłość wpływa także na hormony kobiet, a to promuje bezpłodność również u nich.

Raport Europejskiej Fundacji Naukowej zrzeszającej prawie 80 naukowych instytucji z 30 europejskich krajów pokazuje, że otyli mężczyźni produkują mniej testosteronu i mają o 20% mniejszą liczebność spermy niż mężczyźni o normalnej wadze. Dla wielu otyłych mężczyzn zapłodnienie in vitro może okazać się najlepszym sposobem na posiadanie dzieci, bo tradycyjne, sprawdzone metody mogą zawieść.

(„New York Post”, 28 listopada, 2010) 

 

Brakujący enzym sprawia, że myszy chudną

Grelina, zwana hormonem głodu, jest istotnym hormonem anabolicznym, który reguluje wagę i uczucie głodu. Naukowcy z Baylor University twierdzą, że u myszy, którym brakuje białka wrażliwego na grelinę zaobserwowano wzrost prędkości metabolizmu. Usunięcie receptorów spowodowało w komórkach brązowej tkanki tłuszczowej zwierząt zwiększenie ilości substancji komórkowej, zwanej białkiem rozprzęgającym. Brązowa tkanka tłuszczowa zwiększa produkcję ciepła, zamiast magazynować energię w postaci tłuszczu.

Także u ludzi występuje niewielka ilość brązowej tkanki tłuszczowej, ale pomaga ona kontrolować zapasy energii i znosić niskie temperatury. Szerzej o aktywności brązowych komórek tłuszczowych przeczytacie w artykule „Ochłodź ciało, żeby schudnąć”. Zwiększenie aktywności brązowej tkanki tłuszczowej u ludzi może się w przyszłości okazać ważną metodą walki z otyłością i przyczynić się do powstania nowych leków na odchudzanie.

(„Science News”, 15 stycznia 2011)

 

Viagra promuje wzrost komórek tłuszczowych

Leki promujące erekcję, takie jak Viagra, mogą cię uczynić tygrysem w sypialni. Ale mogą też spowodować, że zapuścisz brzuszek. Viagra zwiększa wzrost komórek tłuszczowych w komórkach wyhodowanych w laboratorium.

Chińscy naukowcy zaaplikowali środek niedojrzałym komórkom tłuszczowym. Po ośmiu dniach kuracji liczba i rozmiar komórek tłuszczowych zwiększyły się, i to znacznie. Komórki tłuszczowe zwiększyły również swoją zdolność do przyjmowania glukozy (cukru). Podobne rezultaty odkryto po zastosowaniu Cialis i Levitry. Znaczenie tego badania dla ludzi jest nieznane. Żadne badanie nie wykazało, że Viagra podnosi ryzyko otyłości, ani że wpływa na metabolizm cukru we krwi.

(„Biochemical and Biophysical Research Communications”, 396: 1054–1059, 2010)

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages