Ubogie w węglowodany diety wysokobiałkowe promują twardnienie tętnic
Diety o dużej dawce białka i ubogie w węglowodany są skutecznym sposobem utraty wagi w ciągu pierwszych sześciu miesięcy odchudzania. Diety te redukują także czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takie jak cholesterol LDL i wysokie ciśnienie krwi. Steven Smith we wstępie do „New England Journal of Medicine” zaprzecza, że diety te są groźne z przyczyn innych, niż tylko ich wpływ na znane już czynniki ryzyka chorób serca. Diety wysokobiałkowe promują tworzenie płytek miażdżycowych w tętnicach, hamują produkcję komórek progenitorowych śródbłonka, które naprawiają uszkodzenia powłoki wyściełającej wnętrza naczyń krwionośnych i podnoszą poziom nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych, sprzyjających chorobom naczyń. Diety bogate w białka i ubogie w węglowodany powodują spadek wagi w krótkim czasie, ale przyspieszają rozwój miażdżycy tętnic.
(„New England Journal of Medicine”, 361: s. 2286–2288, 2009)
Nawrót wagi po dietach białkowych, ubogich w węglowodany
Ubogie w węglowodany diety wysokobiałkowe są skuteczne w krótkim czasie odchudzania. Niestety, 90% osób, którym udało się zrzucić nadwagę w czasie diety, w ciągu następnych 12 miesięcy wraca do wagi początkowej. Mary Ann Honors i jej współpracownicy z Purdue University w badaniu na szczurach odkryli, że po zastosowaniu odchudzającej diety wysokobiałkowej o małej dawce kalorii i węglowodanów, apetyt i ilość tkanki tłuszczowej wzrosły. Szczury były tak karmione przez 8 tygodni, a następnie otrzymały pożywienie takie jak wcześniej – zawierające 60% węglowodanów. Po zakończeniu diety zwierzęta zwiększyły dawkę spożywanych kalorii, masę ciała, i poziom insuliny we krwi. Zmiana diety z niskowęglowodanowej na normalną zwiększyła apetyt i promowała wzrost wagi. Wyniki tego badania mogą się nie odnosić do ludzi.
(„Nutrition & Metabolism”, 6: s. 46, 2009)
Insulina pomaga kontrolować temperaturę ciała
Insulina jest ważnym hormonem kontrolującym metabolizm węglowodanów, tłuszczu i białka. Badanie z Scripps Research Institute w San Diego pokazało, że insulina pomaga też kontrolować temperaturę ciała. Naukowcy wstrzyknęli do szczurzego mózgu (w podwzgórze) insulinę, która przyspieszyła metabolizm i aktywację brązowej tkanki tłuszczowej. Ten typ tkanki tłuszczowej ma działanie wysoce termogeniczne i znajduje się wokół kręgosłupa i najważniejszych organów przemieniających energię z pokarmu w ciepło zamiast przechowywać ją w postaci tłuszczu lub przemieniać w ATP (ważna substancja chemiczna, odpowiadająca za energię komórkową). Insulinoodporność jest powiązana z otyłością. Badanie Scripps pokazuje, że wady metabolizmu insuliny mogą zmniejszyć zdolność do kontrolowania prędkości metabolizmu i produkcji ciepła, co może być przyczyną otyłości. Jeśli te badania odnoszą się także do ludzi, naukowcy mają przed sobą nowy mechanizm, mogący wyjaśnić przyczyny otyłości i być może dzięki temu opracują nowe metody jej leczenia. („Diabetes”, w druku; opublikowano online w styczniu 2010)
Cały artykuł można przeczytać w lipcowo-sierpniowym Muscular Development