Od dawna wiadomo, że nadużywanie sterydów anabolicznych może powodować uszkodzenia wątroby. Fajną sprawą dla czytelników MD jest to, że nasi pracownicy stale poszukują dla Was najlepszych rozwiązań, pozwalających minimalizować skutki uboczne stosowania anabolików. W zeszłym miesiącu w „Journal of Nutrition and Metabolism” naukowcy poinformowali, że oliwa z oliwek może zmniejszyć uszkodzenia wątroby, więc to może być produkt, który kulturyści będą chcieli włączyć do diety podczas łykania anabolików.
Oliwa z oliwek jest integralnym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Jest coraz więcej dowodów na to, że niesie ona wiele korzyści dla zdrowia. Wymienia się tu między innymi zmniejszenie ryzyka zawału serca, zapobieganie niektórym nowotworom oraz modyfikację reakcji immunologicznych i zapalnych. Oliwa z oliwek redukuje ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT).
Oto prosty eksperyment: weź jabłko i przekrój je na pół, a następnie pozostaw na powietrzu − można zauważyć, już po kilku godzinach, że plasterki jabłka zbrązowiały z powodu reakcji reaktywnych form tlenu (RFT) z błoną komórkową. Jeżeli weźmiesz to samo jabłko i pokryjesz przekrojoną powierzchnię cienką warstwą oliwy z oliwek, to zauważysz, że zbrązowienie zajmie dużo więcej czasu ze względu na przeciwutleniające właściwości oliwy z oliwek, która chroni błony komórkowe poprzez zmniejszenie wpływu RFT.
Kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy (2,4-D) jest jednym z najpowszechniej stosowanych herbicydów − znany jest również z powodowania uszkodzeń wątroby i zwiększania RFT. Wykazano, że oliwa i jej aktywne składniki mają potencjalne działanie chroniące wątrobę ze względu na wysoką zawartość bogatych w przeciwutleniacze fenoli. Przeprowadzono test na szczurach, którym podano alkohol mający działanie szkodliwe dla wątroby i sprawdzono, czy jednoczesne podanie alkoholu i oliwy z oliwek zredukuje uszkodzenia wątroby.
Co ciekawe, wątroba jest nie tylko głównym celem dla wchłoniętych z przewodu pokarmowego przeciwutleniaczy fenolowych, ale jest też głównym miejscem metabolizmu fenoli. Hydroksytyrozol (2-(3,4 dihydroksyfenylo)etanol, DPE), jeden z fenolowych składników obecnych w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia jest potencjalnym przeciwutleniaczem, odpowiedzialnym za dobroczynne działanie oliwy. DPE wykazał skuteczność w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu wątroby u szczurów zatrutych kadmem. Naukowcy chcieli ustalić czy oliwa z oliwek bądź jej aktywny składnik fenolowy DPE może zredukować zatruwające wątrobę efekty powodowane przez 2,4-D. Szczurom podano 2,4-D i oliwę z oliwek, DPE lub placebo. Pod koniec badania, szczury pod wpływem herbicydu miały podniesiony poziom enzymów wątrobowych i uszkodzenia wątroby, jednakże u gryzoni, które otrzymały oliwę z oliwek lub DPE, zaobserwowano ochronne działanie, które mogło zostać spowodowane zwiększoną aktywnością przeciwutleniaczy w wątrobie bądź naprawą uszkodzeń.
Podsumowując, badania wykazały, że oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia i wyekstrahowany z niej DPE chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym komórek wątroby poprzez utrzymanie prawie normalnego stężenia enzymów oraz markerów. Kiedy będziesz robił następny doustny cykl, upewnij się, by w Twojej diecie znalazła się odpowiednia ilość oliwy z oliwek, redukująca uszkodzenie wątroby.