Najlepsze proteiny dla kulturystów
Proteiny są elementem niezbędnym w syntezie białek mięśniowych. Są one również potrzebne, aby zwiększać siłę mięśni i ich masę. W doskonałym przeglądzie literatury autorka Christine Rosenbloom z Uniwersytetu Stanowego Georgia stwierdziła, iż najlepsze źródła protein zawierają niezbędne aminokwasy (aminokwasy dostępne jedynie w pożywieniu). Proteiny różnią się między sobą smakiem, zawartością substancji towarzyszących, stopniem wchłaniania do krwi i ceną. Białka mleka zawierają proteiny szybkie (serwatka) oraz proteiny wolne (kazeina), dlatego też uruchamiają one syntezę białek bardzo szybko i dostarczają aminokwasów niezbędnych w procesach naprawy, do której dochodzi po zakończeniu ćwiczeń. Serwatka jest źródłem najszybszych protein i może ona wpływać korzystnie na układ odpornościowy oraz zmniejszać ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienia. Soja jest źródłem białek wysokiej jakości, ale zawiera też estrogeny roślinne, które mogą wpływać na metabolizm testosteronu i estrogenu. Z kolei proteiny jajka zawierają niezbędne aminokwasy i 13 innych składników odżywczych, ale są również bogate w cholesterol. W surowych jajkach może też występować salmonella, bakteria powodująca poważne choroby, prowadzące nawet do śmierci. Specyficzne aminokwasy mogą stymulować syntezę zwiększającego przepływ krwi tlenku azotu (arginina), usprawniać funkcję układu odpornościowego (glutamina) i dostarczać paliwa w trakcie ćwiczeń wytrzymałościowych (aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach). Osoby aktywne potrzebują od 1,2 do 1,7 g protein na kilogram masy ciała. Wydaje się, że białka najlepiej wpływają na wzrost mięśni wtedy, gdy zażywane są niedługo po treningu.
(„Nutrition Today”, 44:204–210, 2009)
Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach pomagają leczyć urazy mózgu
Traumatyczne urazy powodują powstanie stanu zapalnego w wyniku, którego dochodzi do zaburzenia metabolizmu białek. Uraz, zabieg operacyjny i znaczące choroby degeneracyjne powodują, iż organizm wkracza w stan kataboliczny faworyzujący procesy rozpadu białek, a nie ich syntezy. Zmiany te nie dotyczą wyłącznie mięśni i mogą zachodzić również w układzie nerwowym. Urazy mózgu powodują zaburzenia metabolizmu białek w komórkach nerwowych, co może prowadzić do zmian w ich funkcjonowaniu. Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania w Filadelfii odkryli, że u myszy z urazami mózgu, karmionych aminokwasami o rozgałęzionych łańcuchach (leucyną, izoleucyną i waliną) następuje poprawa funkcjonowania mózgu i procesów uczenia. Badania mięśni wykazały, że kluczowe aminokwasy pełnią rolę ważnych cząsteczek sygnałowych w procesach syntezy białek. Podobną rolę związki te pełnią w układzie nerwowym.
(„Proceedings New York Academy of Sciences”, opublikowano w Internecie w grudniu 2009)
Cały artykuł można przeczytać w lipcowo-sierpniowym Muscular Development