Facebook

Subskrybuj RSS

Odżywianie

drukuj Polec Znajomemu

Rola diety w hipertrofii mięśniowej - lipiec-sierpień 2010

data: 21.06.2010

Zanim zaczniecie rozsyłać nienawistne maile, twierdząc w nich, że MD jest przeciwko diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej, przeczytajcie moje oświadczenie: „Osobiście nie interesuje mnie, jaką dietę stosujecie. Jedzcie w sposób, który pozwala wam na osiągnięcie najlepszych rezultatów!”. Gdybym napisał, że najlepszym sposobem na zwiększenie masy ud jest robienie przysiadów, to jestem pewien, że zaraz otrzymałbym mail, w którym ktoś napisze, że robił hack-przysiady i wyciskania nogami, a efekty miał lepsze niż po zwykłych przysiadach!

 

Każdy artykuł w MD ma zmusić was do myślenia i sprawić, byście wyszli poza utarte schematy. W MD publikujemy informacje na temat ostatnich badań, nie musicie się wcale z nimi zgadzać. Czytajcie wszystkie artykuły i zastanawiejcie się nad ich treścią, ale przede wszystkim wsłuchujcie się w swoje ciało; pamiętajcie, że ono jest niczym wielki eksperyment chemiczny. Odkryjcie kombinację substratów, która działa na was najlepiej.

 

Badanie wpływu diet wysokotłuszczowych na hipertrofię mięśniową

 

Naukowcy przeprowadzili eksperyment na szczurach, w którym zbadali wpływ diety wysokotłuszczowej na wzrost mięśni. Zagadnienie to nie zostało jeszcze gruntownie przebadane. Eksperymenty na szczurach są proste do przeprowadzenia, ponieważ dietę zwierząt łatwo kontrolować – naukowcy wiedzą dokładnie, czym karmią swoich podopiecznych. Praca z ludźmi jest znacznie trudniejsza – ciężko określić, co dokładnie jedzą, gdy wyjdą już z laboratorium.

 

Wiele badań udowodniło, że dane z kwestionariuszy wypełnianych przez ludzi na diecie są gówno warte, bo ludzie kłamią! Nie chcą, by obwiniać ich o to, że wczoraj wieczorem wybrali się do McDonalda, a mieli przecież zdrowo się odżywiać. Tak czy inaczej, naukowcy podzielili szczury na dwie grupy: jedna była na diecie niskotłuszczowej (NT), druga na wysokotłuszczowej (WT). Rozłożenie procentowe makroskładników wyglądało dla nich następująco:

 

Grupa niskotłuszczowa: 20% białka (kazeina), 70% węglowodanów (skrobia kukurydziana), 10% tłuszczu (tłuszcze nasycone i jednonasycone).

 

Grupa wysokotłuszczowa: 20% białka (kazeina), 35% węglowodanów (skrobia kukurydziana), 45% tłuszczu (tłuszcze nasycone i jednonasycone).

 

Następnie szczury poddano trwającemu 14 tygodni treningowi wywołującemu tak ekstremalne przyrosty, że nawet wasze najbardziej intensywne treningi nie mogłyby się z tym równać. Na zakończenie naukowcy przyjrzeli się markerom wzrostu mięśniowego i zmianom w rozmiarze mięśni.

 

Cały artykuł można przeczytać w lipcowo-sierpniowym Muscular Development

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages