Facebook

Subskrybuj RSS

Odżywianie

drukuj Polec Znajomemu

Research: Odżywianie - czerwiec 2010

data: 21.05.2010

Nagroda za najbardziej tłusty popcorn wędruje do...
 
Amatorzy późnych seansów kinowych często drwią z olbrzymiej liczby kalorii zawartej w big burgerach podawanych w restauracjach z fast foodem. Jednak nawet najbardziej tłusty cheesburger nie dorównuje pod względem kaloryczności dużemu kubełkowi popcornu, jaki kupujemy przed kinowym seansem. W większości tego typu porcji jest prawie 1200 kalorii i 60 gramów nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodajmy do tego wysokosłodzone napoje gazowane i już mamy dzienną dawkę kalorii. Duży popcorn amerykańskiej sieci Cinemark jest relatywnie zdrowszy, bo zawiera tylko 910 kalorii i niecałe 4 gramy tłuszczów nasyconych. W produkcji stosuje się nieutwardzany olej rzepakowy, podczas gdy inne sieci multipleksów używają oleju kokosowego, zawierającego 90% tłuszczu nasyconego. Narodowe stowarzyszenie właścicieli kin opracowało metodę prażenia popcornu przy pomocy wysokiej temperatury, ale klientom to się nie spodobało i nalegali, aby kina pozostały przy tradycyjnym produkcie. Zjedzenie pudełka popcornu od czasu do czasu nie zabije cię, gorzej jeśli jesteś filmowym maniakiem i chodzisz do kina 5–6 razy w tygodniu!
(USA Today, 18 listopada 2009)
 
Spożywanie oliwy z oliwek może obniżyć ryzyko otyłości
 
Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej, która korzystnie wpływa na zdrowie, obniżając ryzyko chorób serca, udaru i wystąpienia cukrzycy typu II. Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że spożywanie większej ilości oliwy z oliwek może również wpłynąć na zmniejszenie ryzyka otyłości. Przeanalizowano budowę ciała i sposób odżywiania 613 osób. Ilość spożywanej oliwy z oliwek oceniono na podstawie stężenia specyficznych kwasów tłuszczowych we krwi.
Osoby spożywające najmniej oliwy z oliwek były 2-, 3-krotnie bardziej podatne na otyłość niż te osoby, które spożywały jej najwięcej. Badacze wnioskują, że rodzaj kwasów tłuszczowych zawartych w diecie wpływa na ryzyko otyłości.
(„European Journal Clinical Nutrition”, 63: s. 1371–1374, 2009)
 
Hydrolizat kazeiny jest wchłaniany szybciej, niż kazeina niemodyfikowana
 
Wielu kulturystów zażywa suplementy białka i aminokwasów przed lub po treningu siłowym, aby poprawić siłę i masę mięśni. Aminokwasy zawarte w białkach działają jak cegiełki budulcowe w procesie syntezy białkowej i wzrostu mięśni. Także kluczowe aminokwasy takie jak leucyna aktywują ścieżki chemiczne, promujące syntezę białkową. Kazeina jest głównym białkiem, zawartym w mleku i serach. Hydrolizat białka kazeiny zawiera hydrolizat białkowy, czyli małe pakiety aminokwasów produkowanych w procesie rozkładu białek mleka przez kwasy lub enzymy i wodę. Francuskie badanie pokazuje, że hydrolizowana kazeina (HC) była wchłaniana szybciej niż kazeina niemodyfikowana (IC). Organizm przyswaja HC lepiej niż IC, czego rezultatem jest wyższy poziom specyficznych aminokwasów (np. leucyny i fenylaniny) i większy potencjał dla syntezy białkowej. Badanie pokazało, że suplementy hydrolizatu białka kazeiny zwiększyły poziom aminokwasów i insuliny (wysoce anaboliczny hormon) we krwi szybciej i skuteczniej, niż kazeina niemodyfikowana, ale IC jest dłużej działającym białkiem.
(„American Journal of Clinical Nutrition”, 90: s. 1011–1022, 2009)

 

Cały artykuł można przeczytać w czerwcowym "Muscular Development"
 

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages