Dieta śródziemnomorska zmniejsza ilość brzusznej tkanki tłuszczowej
Dieta śródziemnomorska jest bogata w warzywa i nienasycone kwasy tłuszczowe. Typowe pokarmy wchodzące w skład tej diety to makaron, olej z oliwek, owoce, warzywa, chude mięso, ryby, orzechy i wino. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich najrzadziej chorują na choroby serca i mają najwyższą na świecie średnią długość życia. Dieta odgrywa istotną rolę w utrzymywaniu tak świetnego stanu zdrowia. W badaniu przeprowadzonym na 500 tys. mieszkańców z 10 europejskich krajów – mężczyzn i kobiet w wieku od 25 do 70 lat, dowiedziono, że u osób przestrzegających diety śródziemnomorskiej ryzyko pojawienia się otyłości brzusznej jest obniżone. Relacja ta okazała się być najsilniejsza wśród mężczyzn żyjących w północnych krajach Europy. Osoby biorące udział w badaniu i mieszkające we Francji, Norwegii i Szwecji były najszczuplejsze, za to mieszkańcy Grecji i Hiszpanii byli najgrubsi. Ogólnie Europejczycy byli chudsi od Amerykanów. Dieta śródziemnomorska wywiera pozytywny efekt na zdrowie metaboliczne i przyczynia się do zapobiegania otyłości.
(Journal Nutrition, 139: s. 1–10, 2009)
Orzechy i oliwa z oliwek stymulują po posiłkową termogenezę
Aż do niedawna dietetycy zalecali ograniczanie spożycia tłuszczów, co miało zapobiegać przybieraniu na wadze, powstawaniu chorób serca i przedwczesnej śmierci. Jednak nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe. Dieta śródziemnomorska jest bogata w tłuszcze roślinne, zawarte w orzechach i oliwie z oliwek. Uważa się, że ta dieta korzystnie wpływa na zdrowie i zapobiega otyłości. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii skoncentrowano na porównaniu spoczynkowych parametrów metabolizmu, wydatkowania po posiłkowej energii, zużycia tłuszczu i stopnia sytości u osób przestrzegających diety bogatej w jednonienasycone tłuszcze zawarte w orzechach, oraz u osób spożywających dużo tłuszczów nasyconych pod postacią produktów mlecznych. Posiłki bogate w orzechy włoskie i oliwę z oliwek mają większy wpływ na po posiłkowy metabolizm niż produkty mleczne (np. te pierwsze są bardziej termogeniczne). Jednakże okazało się też, że rodzaj tłuszczu w posiłku nie wpływa na po posiłkowe spalanie tłuszczu czy stopień sytości. Potrzebujemy więcej badań, aby ustalić, czy orzechy i oliwa z oliwek wywierają efekty korzystne dla zdrowia.
(Clinical Nutrition, 28: s. 39–45, 2009)
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny posiłków nie wpływa na przyrost wagi
Indeks glikemiczny to stopień, w jaki spożywany pokarm zwiększa poziom cukru we krwi. Natomiast ładunek glikemiczny odzwierciedla całkowitą zawartość węglowodanów w danym pokarmie i opisuje jego potencjał do zwiększania poziomu cukru we krwi. Kilka popularnych diet promuje Spożywanie posiłków charakteryzujących się niskimi wartościami indeksu glikemicznego. Ogólnie przyjmuje się, że gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi stymuluje uwalnianie insuliny, co powoduje drastyczny spadek stężenia cukru we krwi i zwiększa uczucie głodu. W zakrojonym na szeroką skalę europejskim badaniu, w którym wzięło udział prawie 90 tys. osób w wieku od 20 do 78 lat, wykazano, iż zarówno indeks glikemiczny, jak i wartość ładunku glikemicznego typowych pokarmów nie mają związku ze zwiększaniem wagi ciała. Obserwacje osób biorących udział w badaniu trwały od 2 do 12,5 lat. Zanotowano niewielki związek miedzy wartościami indeksu glikemicznego pokarmów a zwiększaniem się obwodu brzucha. Zwiększona ilość brzusznej tkanki tłuszczowej została powiązana z zachorowalnością na chorobę wieńcową i przedwczesną śmiercią, tak więc wartości indeksu glikemicznego posiłków mogą mieć marginalne znaczenie.
(International Journal of Obesity, w druku, opublikowano w Internecie 25 sierpnia 2009)
Cały artykuł można przeczytać w kwietniowym "Muscular Development"