Dodatki do diety stosowane na co dzień, pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie.
Czy gdybyś wiedziała, że coś tak zwykłego jak siemię lniane może znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre choroby, czy nie włączyłabyś go do swej diety? Ja zawsze zaczynam dzień od owsianki z dodatkiem pyłku pszczelego, siemienia lnianego i kiełków pszenicy. Moja rodzina patrzy na mnie jakbym miała dwie głowy gdy wrzucam te dodatki do owsianki: "Czemu jesz te wszystkie świństwa, Mamo?". Ciężko mi podać im prostą odpowiedź. Nie mogę powiedzieć, żebym uwielbiała smak mojego śniadania. Jednak dodatki, które stosuję, są tak korzystne dla zdrowia, że nie zamierzam z nich rezygnować. Moje dzieci często żartują ze mnie, mówiąc: "Mama potrafi naprawić wszystko przy pomocy siemienia lnianego!"
Pyłek pszczeli, siemię lniane i kiełki pszenicy, to trzy z wielu dostępnych dodatków do posiłków o dobroczynnych właściwościach dla zdrowia. Te specjalne prozdrowotne rarytasu mają kilka wspólnych cech. Są mniej przetworzone i zawierają mniej chemii, są naładowane enzymami, minerałami i witaminami, łatwo się wchłaniają, są pożywne, a przy tym pomagają w odchudzaniu. Czy potrzeba chcieć czegoś więcej?
Kiełki
Kiełkowanie nasion zwykle sprawia, że nagromadzone w nich składniki odżywcze stają się łatwiej przyswajalne. Kiełki zawierają bogactwo witamin: A, C, E, D, K oraz kompleks witamin z grupy B. Zawierają także wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, enzymy i białka. Mają w sobie tak dużo białka, że przez pewien czas uważano je za doskonałe zamienniki mięsa. Osoby będące na diecie powinny wykorzystywać moc zawartą w kiełkach, stosując je do woli w sałatkach i na kanapkach. Są pyszne na surowo lub delikatnie ugotowane na parze.
Jabłkowy ocet winny
Ocet jabłkowy wraca do łask, jako wykwintny składnik wielu potraw. Ale jego zalety wykraczają daleko poza walory smakowe. Produkowany ze sfermentowanego soku z całych, świeżych jabłek, jest niejako koncentratem wszystkiego, co w tym owocu najlepsze. Jabłkowy ocet winny zawiera dużo minerałów, w tym potas, fosfor i sód. Zawiera także bardzo niewiele cukrów. Dodatkowo, ocet jabłkowy zwiększa ilość tlenu we krwi oraz poprawia trawienie i metabolizm. Wypicie na czczo szklanki wody, wymieszanej z 2 łyżkami octu jabłkowego, znakomicie wspomoże walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej.
Kiełki pszenicy i olej z tych kiełków
Kiełki pszenicy to wysoce odżywcza forma pszenicy. Produkowane z ziaren pszenicy, są cenione ze względu na wysokie stężenie witaminy E oraz białek. Pół szklanki surowych kiełków pszenicy zawiera tyle białka co cztery jajka. Zawiera też kompleks witamin z grupy B, żelazo, fosfor i niezbędne kwasy tłuszczowe, a także naturalne roślinne fitoestrogeny.
Kiełki pszenicy są dostępne w formie oleju lub suchych płatków zbożowych. Olej jest o wiele bardziej odżywczy, gdyż zawiera większe stężenie składników. Płatki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku, gdyż po kontakcie z powietrzem wytraca się delikatny olej. Kiełki pszenicy są doskonałym narzędziem do walki z nadwagą, jako że zwiększają one siłę, wytrzymałość i poziom energii. Dodawaj dwie łyżki tych kiełków do porannych płatków.
Melasa
Ten ciemny syrop jest produktem ubocznym wytwarzania cukru z trzciny cukrowej. Melasa jest bogata w składniki odżywcze, ale co ciekawe nie zawiera dużo cukrów. Jedna łyżka stołowa melasy zawiera tyle wapnia, co szklanka mleka i tyle żelaza, co 9 jajek. Melasa jest także bogata w minerały: wspomniane już żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, chrom, mangan, molibden i cynk oraz witaminy z grupy B. Skład melasy zależy w dużej mierze od miejsca pochodzenia i sposobu przetwarzania cukru. Jedna łyżka stołowa dziennie w zupełności wystarczy. Co więcej, nie wolno przekraczać tej ilości - melasa przy wszystkich swych zaletach jest też naturalnym środkiem przeczyszczającym. Warto też uważnie czytać etykiety i wystrzegać się melasy zawierającej siarkę.
Morszczyn
Morszczyn to wodorost wydobywany z oceanu. Po połowie jest czyszczony, szatkowany i suszony na proszek lub prasowany w tabletki. Morszczyn to rewelacyjne źródło jodu, który wpływa korzystnie na pracę tarczycy, co jest bardzo ważne, gdyż to właśnie tarczyca odpowiada za przemianę materii. Zwiększając dostawy jodu możemy podkręcić współczynnik podstawowej przemiany materii (BMR). Im wyższy ten współczynnik, tym pożywienie jest szybciej spalane, co zwiększa ciepłotę ciała i przyspiesza utratę wagi. Jeśli często marzniesz, to powinnaś zwiększyć podaż jodu.
Spirulina
Kto ma apetyt na algi? Normalnie nikt nawet nie pomyślałby o ich jedzeniu, ale po bliższym zapoznaniu z korzyściami jakie może przynieść ich spożycie, nikt nie powinien się wahać. Spirulina, niebiesko zielona alga, rośnie na powierzchni wody w ciepłym klimacie. 75% jej ciała to czyste, bardzo szybko wchłanialne białko. Ponadto jest to wartościowe źródło minerałów takich jak potas, cynk, magnez, mangan, selen, żelazo i fosfor, zaś pod względem zawartości witamin z grupy B, przypomina pyłek pszczeli. Ponadto ma w swym składzie także witaminy A i E oraz niezbędne kwasy tłuszczowe. Osoby będące na diecie powinny włączyć spirulinę do swego jadłospisu, ponieważ jest to pełnowartościowy, a jednocześnie niskokaloryczny pokarm. Po przedostaniu się do krwiobiegu, składniki odżywcze ze spiruliny są błyskawicznie wchłaniane, co podnosi poziom cukru we krwi, tamując w ten sposób poczucie głodu. Zielono niebieska alga znakomicie hamuje apetyt i pomaga w osiągnięciu dobrego samopoczucia. Przyjmowanie spiruliny przed każdym posiłkiem pomaga kontrolować żywienie i gubić wagę w zdrowy sposób. Spirulina jest dostępna w formie proszku lub tabletek.
Pyłek pszczeli
Złoty pyłek pszczeli to naturalna kopalnia składników odżywczych. Pyłek jest zbierany przez pszczoły podczas przelotów z kwiatka na kwiatek w czasie zbierania nektaru. Pomimo iż jego podstawową funkcja jest nawożenie kwiatów, to jednak pyłek ma ogromną wartość odżywczą dla ludzi. Zawiera około 30% białka, 50% złożonych węglowodanów, 14% wielonienasyconych tłuszczów oraz szerokie spektrum minerałów, pierwiastków śladowych i witamin. Pyłek pszczeli może odgrywać znaczną rolę w żywieniu podczas redukcji, ponieważ można go uważać za pokarm kompletny. To idealna przekąska pomiędzy posiłkami, ponieważ pyłek jest niskokaloryczny, ale potrafi zaspokoić głód. Zjedzenie jednej łyżki od herbaty na pół godziny przed posiłkiem pomoże wytłumić poczucie głodu i uchronić cię przed przejedzeniem. Dodawaj pyłek pszczeli do płatków na zimno i ciepło, jogurtu lub na tosty z miodem. Zacznij od jednej łyżeczki od herbaty do śniadania i stopniowo zwiększ spożycie pyłku pszczelego do kilku łyżek dziennie.
Olej z wiesiołka
Zawsze myślałam, że olej z wiesiołka dwuletniego może jedynie pomagać w zwalczaniu symptomów okresu okołomenopauzalnego. Nie mogłam być w większym błędzie. Faktycznie, wiesiołek pomaga na nagłe ataki gorąca i inne kłopotliwe objawy przekwitania, ale ma też olbrzymie znaczenie w procesie odchudzania. Ten olej koloru bursztynu może wywoływać redukcję wagi przy stosunkowo niewielkich zmianach diety. Jego głównym składnikiem jest GLA - kwas gamma-linolenowy, który ogrywa ważną rolę niemal we wszystkich czynnościach ludzkiego organizmu. Co więcej, organizm nie jest w stanie go syntetyzować, musi więc być podawany w diecie. Każda osoba z kiepskim metabolizmem i więcej niż kilkoma kilogramami nadwagi skorzysta na przyjmowaniu tego niezwykłego oleju. Pozwala ona na zwiększenie spalania tłuszczu, czego naturalną konsekwencją jest utrata wagi. Zaleca się brać od 4 do 6 kapsułek dziennie, najlepiej w dwóch porcjach: rano i wieczorem. Wiesiołek zaczyna działać po kilku tygodniach przyjmowania.
Czosnek
Moja babcia, która dożyła sędziwego wieku 96 lat, codziennie zjadała całą główkę czosnku. Nie pamiętam jak sobie radziła z charakterystycznym oddechem, ale jestem pewna, że nie był to problem, z którym nie poradziłyby sobie cukierki miętowe. Czosnek to cudowny pokarm, klasa sama dla siebie. To całkowicie naturalny środek posiadający niezliczone właściwości zdrowotne, w tym poprawę trawienia i krążenia, wzmocnienie odporności, zmniejszanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu oraz zapobieganie wypadaniu włosów. Gdy starasz się wypędzić tłuszcz ze swego ciała, powinnaś koniecznie włączyć czosnek do diety, gdyż nie tylko doda on smaku potrawom, ale też nie posiada ani jednej kalorii. Jedząc jeden, dwa ząbki czosnku dziennie poprawisz odporność organizmu, będziesz naturalnie chronić się przed chorobami oraz wspomożesz krążenie i pracę serca.
Opisane powyżej dodatki to prawdziwe perełki w diecie. Nie tylko zadowoli cię ich smak, ale też korzystnie wpłyną na twoje zdrowie. Dlatego, musisz zawsze pamiętać o jednym. Nie jest sztuką opracować dietę, która pomoże komuś spalić tłuszcz. Nie jest sztuką, ułożyć sobie jadłospis na 5 czy 6 posiłków. Jednakże, opracować sposób odżywiania, który dodatkowo pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie, znormalizuje pracę organizmu i poprawiając jego funkcjonowanie polepszy Twoje samopoczucie - to jest dopiero sztuka! Już wiesz, jak ważne są dodatki do pożywienia - więc stosuj je z głową i ciesz się dobrym zdrowiem i urodą przez wiele, wiele lat!