Konina nie może być w USA sprzedawana z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi, o ile zostanie przebadana przez amerykański Departament Rolnictwa (USDA). Ostatnio USDA zaaprobowała rzeźnię dla koni w Nowym Meksyku – pierwszą od 2007 roku. Administracja prezydenta Obamy zwróciła się do Kongresu o przywrócenie moratorium na spożycie końskiego mięsa. Poprzednie moratorium uległo przedawnieniu w 2011 roku. Konina jest popularna na przykład we Francji.
Włoskie badanie poświecone zagadnieniu wpływu spożywania koniny wykazało, że u młodych mężczyzn, którzy spożywali 175 g koniny trzy razy w tygodniu, obniżył się poziom „złego” cholesterolu LDL. Taki dodatek do diety podwyższa natomiast poziom kwasów tłuszczowych omega-3 oraz poziom żelaza we krwi. Konina nigdy nie była popularna w USA, pomijając konających z głodu kowbojów na filmach.
(„International Journal Food Science and Nutrition” 2013; 64: 147–154)