Facebook

Subskrybuj RSS

Odżywianie

drukuj Polec Znajomemu

Konina obniża poziom cholesterolu LDL

data: 01.07.2013

Konina nie może być w USA sprzedawana z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi, o ile zostanie przebadana przez amerykański Departament Rolnictwa (USDA). Ostatnio USDA zaaprobowała rzeźnię dla koni w Nowym Meksyku – pierwszą od 2007 roku. Administracja prezydenta Obamy zwróciła się do Kongresu o przywrócenie moratorium na spożycie końskiego mięsa. Poprzednie moratorium uległo przedawnieniu w 2011 roku. Konina jest popularna na przykład we Francji.

               Włoskie badanie poświecone zagadnieniu wpływu spożywania koniny wykazało, że u młodych mężczyzn, którzy spożywali 175 g koniny trzy razy w tygodniu, obniżył się poziom „złego” cholesterolu LDL. Taki dodatek do diety podwyższa natomiast poziom kwasów tłuszczowych omega-3 oraz poziom żelaza we krwi. Konina nigdy nie była popularna w USA, pomijając konających z głodu kowbojów na filmach.

(„International Journal Food Science and Nutrition” 2013; 64: 147–154)

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages