Facebook

Subskrybuj RSS

Odżywianie

drukuj Polec Znajomemu

Odżywianie marzec/kwiecień 2012

data: 29.02.2012

Wysokie spożycie białka zakwasza organizm kulturysty

Rekomendowana ilość białka dla osób aktywnych fizycznie waha się od 0,8 g do 1,5 g na kilogram masy ciała. Jednak wielu kulturystów spożywa go o wiele więcej. Bardzo wysokie dawki białka mogą sprzyjać budowaniu masy mięśniowej, ale mogą też powodować utratę masy kostnej oraz kwasicę, czyli wysoki poziom zakwaszenia krwi oraz tkanek, mogący wpływać na metabolizm.

Koreańskie badania z udziałem zaawansowanych kulturystów wykazały, że wysokie spożycie białka (4,3 g na kilogram masy ciała) w połączeniu z typowo kulturystycznym treningiem nie powoduje kwasicy ani też nadmiernej utraty wapnia. Intensywne treningi oraz odpowiednia ilość potasu mogą stanowić dla sportowców spożywających duże ilości białka ochronę przed kwasicą.

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages