Tłuszcze nasycone nie zwiększają ryzyka chorób serca
data: 17.07.2014
Tłuszcze nasycone nie zwiększają ryzyka chorób serca
W filmie „Śpioch” z 1973 roku , Woody Allen obudził się po setkach lat w chłodni i powiedziano mu, że kawa, papierosy, pieczywo, alkohol i czekolada przyczyniają się do dobrego zdrowia. "Zwykliśmy myśleć, że są niezdrowe", powiedział lekarz. " Teraz wiemy, że są to najlepsze dla Ciebie rzeczy ". Czy to możliwe, że wszyscy wychodzą z chłodni? Duża metaanaliza, opublikowanych badań, przeprowadzona przez Rajiva Chowdhuryego z Uniwersytetu w Cambridge w Wielkiej Brytanii wykazała, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych nie ma wpływu na ryzyko chorób serca. Natomiast wysokie spożycie tłuszczów trans zwiększyło ryzyko chorób serca o 16 procent. Porównano ryzyko chorób serca u ludzi spożywających najwyższe i najniższe ilości różnego rodzaju tłuszczu. Wyniki były oparte o analizę 76 badań z udziałem blisko 700,000 osób. Badanie obala zalecenia dietetyczne, nakazujące zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i zastąpienie ich, żywnością o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych- orzechami , rybami i olejem roślinnym. Nie powinieneś rzucać się na burgery, frytki i masło. Czynniki takie jak kalorie i spożycie rafinowanych węglowodanów i soli również wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Rozważmy ogólny skład diety zamiast koncentrować się na pojedynczych produktach. (Annals Internal Medicine, 160: 398-406-406, 2014)