Zdrowe tłuszcze zwiększają szansę pokonania raka prostaty
Nowotwory prostaty to druga pod względem liczby zgonów odmiana nowotworów diagnozowanych u mężczyzn. Każdego roku w USA diagnozuje się 239 tysięcy przypadków nowotworów prostaty, zaś z powodu tej choroby umiera 30 tysięcy mężczyzn. Badanie przeprowadzone przez Erin Richman z University of California w San Francisco wykazało, że u mężczyzn ze zdiagnozowanym nowotworem prostaty zastąpienie w diecie tłuszczów zwierzęcych i węglowodanów zdrowymi tłuszczami pochodzącymi z awokado, orzechów i oliwy z oliwek skutkowało obniżeniem ryzyka śmierci z powodu choroby nowotworowej aż o 25%. Pozytywne skutki przynosiło już dodanie zaledwie jednej łyżki oliwy dziennie (do sałaty lub innego dania). Badanie objęło przeszło 4600 mężczyzn poddanych testom na przestrzeni ośmiu lat.
(„Journal American Medical Association Internal Medicine”, opublikowano w internecie 10 czerwca 2013)