Podczas diety redukcyjnej warto zwiększyć ilość białka w diecie
Podczas redukcji masy ciała często obserwowany jest spadek tempa przemiany materii i masy mięśniowej. Sprawia to, że trudno jest utrzymać tempo chudnięcia. Badanie przeprowadzone na holenderskim Maastricht University wykazało, że spożycie białka odgrywa kluczową rolę w podtrzymaniu metabolizmu na prawidłowym poziomie podczas stosowania diety redukcyjnej. W badaniu wzięły osoby otyłe w wieku od 18 do 80 lat, które przez sześć miesięcy były na diecie niskokalorycznej. Połowa z nich przyjmowała 0,8 g białka na kilogram masy ciała (standardowy poziom spożycia białka), podczas gdy druga połowa otrzymywała 1,2 g białka dziennie (podwyższona podaż białka). Po sześciu miesiącach stwierdzono, że w grupie przyjmującej więcej białka tempo przemiany materii było wyższe, zaś ciśnienie krwi było niższe niż w grupie otrzymującej standardową ilość białka. Gdy starasz się schudnąć, zwiększ spożycie białka.