Przez długi czas uważano, że pistacje mają dużo tłuszczu, więc kulturyści zazwyczaj ich unikali, stawiając na migdały i orzechy włoskie. Choć 30 g pistacji zawiera 14 g tłuszczów, to jednak w niemal 90 procentach są to tłuszcze jedno- (55%) i wielonienasycone (32%). Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy te mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Badacze z Pennsylvania State Univeristy donoszą, że pistacje znacząco obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają ilość przeciwutleniaczy we krwi. Wyniki badania przeprowadzonego na ludziach wskazują, że dzienna porcja 32–63 g pistacji wpływa na znaczący wzrost poziomu luteiny, alfa-karotenu, beta-karotenu i gamma-tokoferolu we krwi. Jak się okazuje, na tym nie koniec dobroczynnego działania tych orzechów. Nowe badania sugerują, że pistacje mogą być idealne dla kulturystów na redukcji. Oto kilka ostatnich odkryć na temat tego orzeszka.
Wchłanianie kalorii z tłuszczu zawartego w pistacjach jest mniejsze, niż sądzono
Ostatnio w „British Journal of Nutrition” opublikowano wyniki badania opartego na kontrolowanej diecie, które wykazało, że pistacje mogą być najmniej kalorycznymi orzechami, ponieważ zawierają 160 kalorii w 30 g produktu. Na większości opakowań znajdziemy informację, że uncja, a więc około 30 g, czyli jedna garść, zawiera 170 kalorii, ale tak naprawdę jest to wartość bliższa 160 kaloriom. Badacze podawali odmierzoną dawkę pistacji 16 zdrowym ochotnikom. Spożywanie tych orzechów spowodowało spadek poziomu LDL o średnio 6%, lecz pozostało bez znaczącego wpływu na poziom całkowitego cholesterolu, dobrego cholesterolu HDL czy trójglicerydów.
Oto naprawdę ciekawe odkrycie dokonane podczas tego badania – naukowcy oszacowali wartość energetyczną pistacji, oceniając różnicę w wydatkowaniu energetycznym w czasie trwania badania. Naukowcy odkryli, że pistacje mają o 5,9% kalorii mniej niż wcześniej uważano. Co ciekawe, okazało się też, że ochotnicy nie przyswajali wszystkich kalorii z tłuszczu zawartego w pistacjach, jak to jest w przypadku orzechów ziemnych lub włoskich. Nie udało się ustalić przyczyny tego faktu, ale naukowcy podejrzewają, że chodzi o specyficzną budowę ścian komórek orzechów pistacji, które sprawiają, że są one trudniejsze do strawienia, przez co z układu pokarmowego wchłania się mniej tłuszczu. Badanie to potwierdza, że nie cały tłuszcz z pistacji jest trawiony i wchłaniany, co przekłada się na niższą ogólną wartość energetyczną.
Więcej w grudniowym wydaniu Muscular Development